Какво да очакваме

От проучването до възстановяването...

Промяната на бюста може да промени живота Ви. Все пак операцията на гърди е предимно хирургия, затова Вие трябва да се чувствате сигурни и доволни в ръцете на Вашия хирург и наясно какво Ви очаква. Същевременно даваме напътствия, които да Ви помагат от проучването до възстановяването – просто изберете всяка секция, за да откриете повече информация.

Подготовка и проучване

Намерете хирург

Първата стъпка е да намерите хирург, с който наистина ще се чувствате добре. В разговорите от дума на дума може да е чудесен начин да намерите лекар, затова Ви препоръчваме да разпитате приятели, да погледнете в интернет и да се срещнете с няколко хирурга преди да вземете решение. Преди да организирате консултацията, се убедете в неговата правоспособност и регистрация и отново прегледайте online.

Дайте си време да се подготвите и бъдете готови преди консултацията – не е решителност, ако прибързате. Започнете подготовката за консултация сега и си дайте време. Направете списък с въпросите към лекаря и започвайте да събирате фотоси с гърди, на които искате да приличат Вашите. Няма две еднакви тела. Затова е възможно да не може да се постигне това, което очаквате, но дайте фотосите на консултиращия лекар, той може да даде по-добра идея за това, което си представяте.

Консултация

Всяка консултация е различна, но бихме предположили, че Вие сте подготвили въпросите си и ще вземете фотосите с Вас за дискусията. Това ще даде на хирурга ясна идея какъв размер и форма искате да постигнете.

Бъдете напълно откровени какво искате да постигнете с процедурата. Някои жени искат новият им бюст да изглежда като след операция и това е тяхно право. В същото време може би искате нещо по-изтънчено, възстановяване на естествената пълнота. Полезно ще е за Вас хирургът да Ви обясни какво може да се постигне с Вашето тяло и собствените Ви тъкани, да Ви даде съвети и препоръки.

За да Ви помогнем в подготовката, Ви предлагаме въпроси, които, ако считате, може да задатете:

 • Колко операции сте направили?
 • Колко реоперации средно има в работата си?
 • Какви импланти ползва и защо?
 • Мога ли да видя снимки, преди и след операция?
 • Колко продължава възстановяването? Ше мога ли да ходя на работа?
 • Колко скоро мога да бъда оперирана?
 • Колко е престоят в болницата?
 • Колко голям ще е белегът?
 • Колко дълго ще останат имплантите?
 • Какви са опасностите и рискът?
 • Какво ще се случи, ако забременея?
 • Какво ще се случи, ако искам да кърмя?

Накрая не се учудвайте, ако лекарят Ви помоли да се съблечете. На него/ нея ще му е необходимо да види естествения Ви бюст, за да реши как най-добре да постигне това, което желаете.

Помнете, не се тревожете, помислете, не се притеснявайте, че трябва да вземете решение за каквото и да е още същия ден. Това е Вашето тяло и изборът е Ваш – уверете се, че се чувствате на 100% добре с Вашия лекар, неговите съвети, неговите постъпки и условията там.

Вземане на решение

Полезно би било при консултацията да вземете със себе си близък или приятел за второ мнение. Помислете внимателно относно стойността и Бъдете наясно какво включва тя и какво не – например ако се наложи реоперация.

Провере отново препоръките за хирурга online и помнете: никой освен Вас не трябва да вземе решение. Не позволявайте на никой да Ви притиска. Промяната на бюста наистина може да промени живота Ви. Това е сериозна операция, затова е необходимо да сте сигурна, че това е, което искате.

Операцията

Предната седмица

Пригответе си нещата и обмислете маршрута. Може да сте възбудена и притеснена в деня, затова е добре да се подготвите предварително.

Пригответе всичко, което ще Ви е необходимо за краткия престой в болницата (лаптопа Ви, помощен сутиен, тоалетни принадлежности), погрижете се и за приятел, когото да повикате да Ви помогне, когато се прибирате у дома.

Проверете отново кога трябва да пристигнете и за предоперативните изисквания за храни и напитки.

Самият ден

Обикновено, когато пристигнете, ще Ви посрещне медицинска сестра, която ще се погрижи за Вас. Ще Ви настанят и отговорят на всички Ваши въпроси. Ще Ви обяснят какво да очаквате и ще Ви помолят да подпишете формите за съгласие за операцията.

Анестезиологът също ще Ви разпита относно Ваши предишни операции, за да установи подходящата за Вас упойка.

Накрая с хирурга ще се върнете към преидшната консултация, той ще Ви прегледа и направи измервания и маркировки за самата операция. И отново, ако имате въпроси, дори в последния момент, не се притеснявайте да ги зададете.

Операцията

Различните лекари имат различен начин на работа, но увеличаването на гърдите се извършва предимно с пълна упойка и продължава 1-2 часа. След като вече сте под упойка, той внимателно ще направи разрез. Те са три основни: или в гънката под гърдата, или под мишницата, или ококло ареолата. Това сте го дискутирали преди операцията.

След разреза Вашият лекар ще направи място за импланта. Имплантът се поставя под гръдните тъкани, върху гръдния мускул, под гръдния мускул или частично подмускулно.

Къде ще беде поставен имплантът – подмускулно, надмускулно или частично подмускулно – хирургът взема решение съобразно Вашата анатомия. Разрезът се определя и според формата и размера на импланта.

След като имплантите са на място, вашият хирург ще затвори разреза с шевове (конците може да са резорбируеми), и може да се наложи увиване на гърдите ви в подкрепяща превръзка или поддържащ сутиен.

Възстановяване

В болницата

Пълната анестезия временно влияе върху Вашата координация и сръчност, затова не трябва да шофирате, да приемате алкохол, да работите с машини, да подписвате правни документи в следващите 24 часа. Ако Ви се налага да шофирате, посъветвайте се със застрахователя, за да сте наясно с техните препоръки и все пак следвайте съвета на хирурга.

Пълната анестезия временно влияе върху Вашата координация и сръчност, затова не трябва да шофирате, да приемате алкохол, да работите с машини, да подписвате правни документи в следващите 24 часа. Ако Ви се налага да шофирате, посъветвайте се със застрахователя, за да сте наясно с техните препоръки и все пак следвайте съвета на хирурга.

Когато се прибирате у дума може би ще сте с пристягащ сутиен и би било добре да следвате съвета на хирурга кога да го носите – за различните операции и процедури има различни препоръки.

У дома

При първоначалната Ви среща и при напускането на болницата хирургът ще Ви каже как трябва да се пазите и кога можете да се върнете към нормалното си ежедневие.

Нормално е да се освободите от работа за около 2 седмици, да не вдигате тежко и без физически натоварвания на ръце и гръден кош поне около месец след операцията. Според съветите на хирурга може да е необходимо да намалите натоварванията и за по-дълго време.

Операцията на гърди е сериозна операция, но не се притеснявайте и не забравяйте съветите на лекаря ако имате нужда от болкоуспокояващи медикаменти.

Конците се махат след около седмица и ако сте с резорбируеми конци, те изчезват от самосебе си.

Разговарряйте с хирурга относно зарастването на белезите и какво можете да направите за тяхното заличаване. Не се притеснявайте да задавате много въпроси – по-добре е да сте добре подготвена.

Рискове и усложнения

Операцията на гърдите наистина може да промени живота Ви към по-добро, но като при всяка сериозна хирургична процедура са възможни усложнения, с които трябва да сте наясно:

 • капсулна контрактура
 • зарастване – белези
 • странични ефекти и усложнения
 • всичко за анестезията
 • вероятна реоперация

 

Капсулна контрактура

Какво е това и какво поражда?

Най-просто казано капсулната контрактура е втвърдяване на гърдите. При възстановяването на тялото след поставяне на импланти, то формира капсула от фиброзна тъкан около импланта. След време обаче тази фиброзна капсула може да се свие или стегне, което може да доведе до промяна на външния вид и различно усещане. Тези промени лекарите често определят, използвайки скалата на Baker:

 • I-ва степен: гърдите са нормално меки и изглеждат добре
 • II-ра степен: гърдите са леко втвърдени, но изглеждат нормално
 • III-та степен: гърдите се усещат твърди и изглеждат неестествено (видимо деформирани)
 • IV-та степен: гърдите се усещат твърди и изглеждат неестествено (твърде деформирани)

Това може да се случи едностранно или двустранно, а може и да не се случи.

Moже ли да бъде коригирана?

Вашият хирург ще преценява следоперативното Ви развитие, ако имате капсулна контрактура. Вие можете да изискате допълнителна операция за премахване на фиброзната тъкан около импланта и евентуално да го/ги подмени.

Колко често се придобива капсулна контрактура?

Тя е непредвидима и може да се случи скоро след операцията или години по-късно. Медицинската литература описва капсулна контрактура в рамките от по-малко от 5 % - до 40 %, обаче новостите в гръдните импланти намаляват значително придобиването на това усложнение.

Заздравяване на белези

Белези и релеф на кожата

Белезите са резултат от всички операции – това е естествения начин на оздравяване и варират различно при различните хора. Повечето белези при уголемяване на бюст са бледи фини линии. Те обаче могат да станат червени, твърди и надигнати. Тези белези се наричат хипертрофни и се счита, че с времето избледняват, понякога те остават дълготрайно видими.

Друг вид белези, които остават при някои пациенти се наричат келоиди. Това се едни уголемени белези, които не избледняват и не се заглаждат във времето. Може да е необходима хирургическа корекция.

Считайте, че рядко е възможно да се наблюдава известен риплинг. Това може да се случи, когато един имплант дърпа повърхностната тъкан, или когато естественото сгъване на импланта е видимо през кожата или ако намалите теглото си. Повече риплинг се наблюдава при импланти, поставени субгландуларно.

Други странични ефекти и усложнения

Възможни ли са инфекции – ако да, какво се случва?

Както при всяка операция, съществува риск от инфекция. За съжаление, инфекциите около гръдните импланти се лекуват по-трудно от инфекциите в нормалната тъкан. Въпреки че инфекциите реагират на антибиотици, в редки случаи може да се наложи изваждане на импланта. След като мястото бъде почистено, може да се постави нов имплант. В изключително редки случаи може да се стигне до животозастрашаващи инфекции, включително синдром на токсичен шок.

Четох, че някои жени изпитват болка в гърдите след операцията?

Жени, които не са имали болки преди операцията, може да имат такива след това. Тези симптоми на болка са непредвидими и при някои пациенти не може да се открие и причина. Най-добре е да разговаряте с Вашия хирург относно вероятните усложнения, свързани с операцията, за да сте напълно наясно с рисковете.

Има ли други рискове, с които трябва да съм наясно?

Малко жени с гръдни импланти споменават симптоми, подобни на отслабване на имунната система, като цялостно зачервяване на кожата, ревматичен артрит, втвърдяване на кожата и други автоимунни състояния.

Има ли връзка между раковите заболявания и гръдните импланти? Увеличава ли се рискът?

Няма научни доказателства, че гръдните импланти със силиконов гел увеличават риска от рак. Все пак тази вероятност не бива да се изключва и разбира се трябва да продължавате редовно да следите гърдите си за бучки, редовно да посещавате лекар за рутинни профилактични прегледи.

Какви са различните видове упойки, използвани при хирургичната процедура?

Риск при анестезия

Има три вида анестезия, използвани по време на операция, всяка от която носи известна доза риск.

 • Локална анестезия:
  Локалната анестезия е с най-нисък риск, която изисква минимално интравенозно седиране в областта под гърдите. Някои пациенти правят алергична реакция към локалната анестезия или преживяват едно ускорено сърцебиение от епинефрина, който се използва за намаляване на кървенето. Съществува периодичен дискомфорт по време на процедурата с локална анестезия.
 • Интравенозно седиране:
  Втори начин на анестезия е интравенозното седиране(интравенозни медикаменти, поставени директно в гърлото без маркуч). Toва крие риск от дихателни затруднения, реакция към медикаментите или тяхното предозиране. Препоръчително е професионално подготвените за интравенозното седиране да могат да наблюдават и ръководят манипулацията. Стойността на този тип анестезия е значително по-висока, поради стойността на медикаментите, манипулацията и персонала, който го ръководи.
 • Пълна анестезия:
  Третата възможност е пълната упойка, при която пациентът заспива по време на операцията. Рисковете при пълната анестезия са същите, както при пълната упойка и при други операции: води до дихателни проблеми, кръвни съсиреци в кръвта и т.н. По принцип рискът е малък, защото жените, които се подлагат на гръдни операции предимно са в добро здраве. Разходите при пълна анестезия са по-големи, тъй като е необходим професионален анестезиолог, както оборудване и медикаменти, които се използват.

Реконструкция

Има ли рискове, водещи до повторна операция?

За съжаление при всяка операция има известна степен на риск, включително и при гръдните реконструкции.

Мисля за незабавна операция на гърдите – Какви са рисковете?

Пациентите, които избират незабавна реконструкция на гърдите по време на мастектомия, трябва да преценят риска и от неясния изход на операцията при мастектомия. Това включва хирургичните усложнения, свързани с мастектомията, възможната необходимост от допълнително хирургическо отстраняване на останали ракови образувания, открити по време на мастектомията, възможната необходимост от допълнително лечение на рака (лечение и химиотерапия) и локални повторения на рака. В гръдната реконструктивна хирургия използването на постоянни или временни разширители на тъкани (експандери) в комбинация с гръден имплант със силиконов гел е нормална процедура, но също увеличава риска от усложнения поради допълнителната операция. Всичко това може да повлияе лошо върху изхода на незабавната гръдно реконструктивна процедура.

Има ли различни рискове, ако съм забавила реконструкцията на гърдите?

Пациенти, които са решени на реконструкции на по-късен етап (след лъчетерапия) вместо незабавна реконструкция, са изложени на същите рискове, както и подложените на незабавна гръдна реконструктивна процедура.